Milyen borok illenek a legjobban a tiramisuhoz?

tiramisu borok

Eljött a hétvége, végre van idő pihenni, kikapcsolódni és persze főzni. Ha úgy alakul, hogy a vasárnapi ebédnél szép számban összegyűl a család és a barátok, akkor a finom fogásokat mindenképp érdemes megkoronázni egy még finomabb desszerttel. És a sütemény mellé, egy bor is belefér, nem?

Fontos, hogy a sütemény és a bor illeszkedjen egymáshoz, mert ettől lesznek az ízek jobbak, kombinálhatóak, egy olyan hatás érdekében, amely igazán kényezteti az ízlelőbimbókat. Ehhez a párosításhoz a klasszikus tiramisu egy olyan választás, amelynek garantáltan senki sem fog ellenállni.

Amikor a kesernyés kávé íz találkozik az édes habbal…

A tiramisu az olasz konyha egyik legkedveltebb desszertje, amely hazánkban is népszerűségre tett szert. Ráadásul csak néhány hozzávaló szükséges hozzá: tojás, porcukor, mascarpone, babapiskóta, kávé, rum és kakaópor a tetejére. Ez elsőre talán úgy tűnik, hogy nem könnyű borhoz párosítani. Pedig ez az igazi olasz desszert olyan borokat kíván, amelyek kibírja az intenzív, krémes ízvilágot.

Ragaszkodj az édes borokhoz!

Az első és valójában az egyetlen „szabály”, hogy a bor kiválasztása során az édes ízeket kell előnyben részesíteni. Igazából bármilyen desszerthez általában az édes vagy félédes fehér, esetleg a rozéborok passzolnak. A borászok, cukrászok elsőre gyakran javasolják a muskotályt, de valójában az túl finom, elnyomja a tiramisu ízét. Sokkal érdemesebb habzó, avagy gyöngyözőborral párosítani, amelyek önmagukban is rendkívül finomak.

Ha édesebb borra vágysz, amely nem éri el a desszertborok teljes édességét, válassz testesebb változatot. Nyerő lehet a Cabernet Franc, a Cabernet Sauvignon és a Pinot Noir, amelyek vaníliás jegyei kiegészítik az édességét. Ahhoz, hogy a bor élvezhető legyen, mindig édesebbnek kell lennie, különben a desszert édes íze vízízűvé teszi az italt. Másrészt a bor édes íze kiegyensúlyozza a tiramisu keserű kávés és a tetejére szórt kakaópor ízét. Ha szeretnéd tovább fokozni az élményt használj ír kávét, esetleg egy kis Baileys-t is belecsempészhetsz.

Az erős savtartalmú borok is jól párosulnak, mivel a mascarpone krémességét ellensúlyozza, és tisztítja a szájpadlást.

Létezik egyéb alternatíva?

Igen, a tiramisu áttöri a gátakat, ha párosításról van szó. Ez azt jelenti, hogy a borokon túl jöhetnek a gyümölcsalapú likőrök, például pálinkát, konyakot és amarettót is szolgálhatsz fel melléje. Ezek hasonlítanak azokhoz a borokhoz, amelyek a tiramisut kiegészítik: citrusfélék, sárgabarack, őszibarack és alma.

Kép: pexels.com