Eredeti tiramisu

eredeti tiramisu

A tiramisu az egyik legnépszerűbb desszert az egész világon, nem véletlenül, hiszen nagyon finom, és könnyen, sütés nélkül elkészíthető. Rengeteg recepttel lehet találkozni, de hogyan készül az eredeti tiramisu? Íme a tiramisu eredeti receptje Olaszországból.

Tudnivalók az eredeti tiramisuról:

Az eredeti tiramisu csak néhány hozzávalóból készül, ezek: mascarpone, tojás, cukor, kávé, babapiskóta és keserű kakaópor.

Mint minden ételre igaz, így a tiramisura is, hogy csak jó alapanyagokból lesz jó a végeredmény.

Tehát ha igazán jó tiramisut szeretnél, akkor jó minőségű fekete kávéval készítsd, és ne kávéporból készült kávéval vagy tejeskávéval.

A tiramisu lelke a mascarpone, nem sajtkrém, vajkrém, pudingpor stb.

Az eredeti tiramisuban a mascarponét tojás sárgájával lazítják. Ez onnan ered, hogy Olaszországban a gyerekek gyakran ettek cukorral kikevert tojássárgáját. Eredetileg csak a tojás sárgáját keverték a mascarponéhez, a fehérjét nem, de ma már Olaszországban is gyakori, hogy a felvert tojásfehérjét is belerakják a mascarpone krémbe. Sokan meglepődnek, mikor megtudják, hogy az eredeti tiramisu nyers tojással készül. Ha téged is zavar, akkor néz körül a tojás nélküli tiramisu receptek között, de tojás nélkül nem tudsz eredeti tiramisut készíteni.

Az eredeti tiramisuba nem raktak alkoholt, bár mára már Olaszországban is egyre elfogadottabb, hogy jó minőségű likőrrel vagy rummal készítsék. Az alkoholra azt szokták mondani, hogy opcionális hozzávaló, és nem számít szentségtörésnek.

A tiramisu egy lágy desszert, teljesen természetes, ha tálaláskor nem áll meg szépen a tányéron, mint egy torta szelet. Ezért is szokták pohárdesszertként tálalni.

Eredeti tiramisu hozzávalók:

  • 300 g mascarpone
  • 3 db tojás sárgája
  • 4,5 evőkanál kristálycukor
  • 200 g babapiskóta
  • 2 adag fekete kávé (espresso) enyhén cukrozott
  • cukrozatlan kakaópor a tetejére

Eredeti tiramisu elkészítése:

1.Válaszd szét a tojásokat, és a tojások sárgáját keverd habosra a cukorral.

2. Keverd a mascarponét óvatosan, több részletben a cukros tojáshabhoz.

3. Mártsd a babapiskótát a hideg kávéba, majd helyezd a babapiskótákat egy tál aljára.

eredeti tiramisu készítése

4. Kend a mascarpone krém felét a babapiskótákra.

5. Jön egy újabb réteg babapiskóta, majd a mascarpone krém másik fele.

6. Tedd a tiramisut a hűtőbe pár órára, hogy a babapiskóta megpuhuljon, és az ízek összeérjenek.

7. Tálalás előtt szórd meg a tiramisu tetejét cukrozatlan kakaóporral.

A recept az accademiadeltiramisu.com weboldalról van, ahol további érdekességeket találsz a tiramisuról olaszul.