Ha egy igazán különleges tiramisut szeretnél készíteni, próbáld ki a sütőtökös tiramisut! A sütőtököt gyakran használják sütemények elkészítéséhez, mint például sütőtökös muffin, sütőtökös pite vagy akár sütőtökös latte. Miért ne kerülhetne a tiramisuba is, hiszen a krémes állaga és édeskés íze igazán passzol a tiramisuhoz!
Sütőtökös tiramisu hozzávalók:
- 28 db babapiskóta
- 50 dkg sütőtök
- 25 dkg mascarpone
- 9 dkg barnacukor
- 1 teáskanál fahéj
- 6 dkg tej
- 30 dkg habtejszín
- 4,5 dkg cukor
- espresso kávé
- kakaópor
Sütőtökös tiramisu elkészítése:
1.Pucold meg a sütőtököt és darabold fel kb. 1,5 cm-es kockákra.
2. Tedd egy lábosba a tökdarabokat, kezd el melegíteni, majd öntsd fel a tejjel, és add hozzá a barnacukrot és a fahéjat.
3. Fedő alatt főzd alacsony lángon, időnként keverd át. Addig kell főzni, míg a tök meg nem puhul, egy villával szét nem lehet nyomni. H megpuhult, akkor pürésítsd a tököt, és várd meg, míg kihűl.
4. Add a tökpüréhez a mascarponét és keverd simára.
5. Tedd a habtejszínt egy másik tálba, és egy robotgép segítségével készíts belőle tejszínhabot, úgy hogy a cukrot folyamatosan hozzá adagolod. Ahhoz, hogy fel tudd verni a tejszínt, legalább 24 órán a hűtőben kell lennie.
6. Keverd a tejszínhab felét a tökös mascarponés krémhez, ezzel lazítsd fel kicsit.
7. Óvatos mozdulatokkal keverd a krémhez a tejszínhab másik felét is.
8. Most már, hogy elkészült a krém, kezdheted a sütőtökös tiramisu összeállítását.
9. Mártsd meg a babapiskótákat a kávéba, max. 2 másodpercig legyenek a kávéban, hogy ne ázzanak el. Ha túl keserűnek találod a kávét, akkor tehetsz bele egy kis cukrot.
10. Tál aljába tegyél egy adag kávéba mártott piskótát.
11. Most jön egy réteg sütőtökös krém.
12. A következő rétegnek szitálj kakaóport a krémre.
13. Jön egy újabb adag kávés babapiskóta.
14. Végül a maradék sütőtökös krém.
15. Takard le egy fóliával a sütőtökös tiramisut, és tedd a hűtőbe legalább egy órára.
16. Tálalás előtt szórd meg a tetejét kakakóporral.
Készítenél még sütőtökös recepteket? Kattints a linkre!