Tiramisu Varga Gábor receptje

tiramisu Varga Gábor receptje

A tiramisunak minden szakács, cukrász megalkotja a saját változatát. Most Varga Gábor tiramisu receptjét ismerheted meg. Varga Gábor (Apróséf) mestercukrász, szerzője a Gourmandia, a Desszert, szerelem és a Reform desszertek című receptkönyveknek.

Varga Gábor a tiramisu krémjébe tejszínt és tojást is rak, de a tojást hőkezeli, így azok is bátran elkészíthetik ezt a receptet, akik nem szeretnének nyers tojást fogyasztani. A krémbe zselatin is kerül, hogy legyen tartása.

Hozzávalók:

10 szelethez

Alaphoz:

  • 30 db babapiskóta
  • 300 ml erős kávé
  • 30 ml rum (80 %-os)
  • 30 g porcukor

Krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 375 ml habtejszín (30-32 %-os)
  • 170 g kristálycukor
  • 3 db tojás (M méret, tojás méretekről bővebben a linkre kattintva tudsz olvasni)
  • 10 g lapzselatin

Tetejére:

holland kakaópor

Tiramisu Varga Gábor receptje

1 Készíts elő egy 17 x 24 cm-es magas peremű tepsit.

2. Az eszpresszó kávét ízesítsd rummal és porcukorral és keverd össze.

3. A babapiskóták felét egyesével mártsd bele a kávéba (2-3) másodpercig, és rakd a kávéba mártott babapiskótákat szorosan a tepsi aljába.

4. Egy lábasban tegyél fel vizet főni közepes lángon. Erre a gőzfürdő miatt lesz szükség.

5. Egy tálban keverd össze az egész tojásokat a kristálycukorral.

6. Ha felforrt a víz, akkor a tojásos tálat tedd a gőz fölé, és gyakran kevergetve melegítsd, míg “csípős” nem lesz a hőmérséklete, azaz 60 fokos nem lesz.

7. Míg a tojás melegszik a gőzfürdőn, a behűtött tejszínből készíts kemény habot és tedd a hűtőbe.

8. Áztasd be a lapzselatint kevés langyos vízben.

9. Ha felemelegedett a tojásos massza a gőzfürdőben, vedd le, és egy robotgép segítségével habosítsd míg ki nem hűl. Fontos, hogy addig kell habosítani míg valóban ki nem hűl, különben el fog folyni a krém.

10. Ha a tojás kihűlt, össze lehet állítani a tiramisu krémet. A tejszínhabhoz keverd hozzá óvatos mozdulatokkal a mascarponét.

11. Keverd a tojásos habot is a mascarponés krémet lassú mozdulatokkal.

12. Öntsd le a vizet a lapzselatinról, és folyamatosan kevergetve nagyon alacsony hőfokon olvaszd fel. Fontos, hogy nem szabad felforralni, sem túlságosan felmelegíteni, csak oldódjon fel.

13. Keverd a zselatint vékony sugárban, folyamatosan kevergetve a tiramisu krémhez. Figyelj rá, hogy a zselatin jól eloszlódjon a krémben.

14. A tiramisu krém felét tedd a már beáztatott babapiskóták tetejére.

15. A maradék babapiskótát is mártsd bele a kávéba, és rakd ki vele a krém tetejét.

16. Oszlasd el a maradék krémet a tiramisu tetején, és rakd a hűtőbe 6-8 órára, így lesz a legfinomabb a végeredmény. Ha hamarabb szeretnéd fogyasztani, akkor rakhatod a fagyasztóba is.

17. Tálaláskor a tiramisut vágd körbe forróvizes késsel, szeleteld fel, és szórd meg a tetejét kakaóporral.