Citromos tiramisu

citromos tiramisu limoncellovel, mascarponéval

Tiramisut nem csak kávéval lehet készíteni, hanem gyümölcsökkel is, mint például a citromos tiramisu. A nyári melegben igazán hűsítő ez a savanykás desszert, amit a limoncello tesz még különlegesebbé.

Az eredeti citromos tiramisu tojással készül, de készítheted tojás nélkül is, a tojásmentes változat részletes leírást a recept alján találod.

Citromos tiramisu hozzávalók:

25 x 19 cm-es tálhoz

  • 350 g babapiskóta
  • 500 g mascarpone
  • 3 db tojás
  • 2 citrom
  • 180 g kristálycukor
  • 60 ml limoncello
  • 250 ml víz

Citromos tiramisu elkészítése:

1 Először a citrom szirupot kell elkészíteni, amibe a babapiskótákat kell majd bemártani. Tegyél 250 ml meleg vizet egy lábosba, adj hozzá 60 g cukrot és a limoncellot, és addig keverd, míg a cukor fel nem olvad.

2. Válaszd szét a tojásokat.

3. A tojásfehérjéből verj kemény habot.

4. Add a tojássárgájákhoz a maradék 120 g cukrot és keverd habosra.

5. Add a tojássárgás masszához a mascarponét, 2 db citrom levét, és reszeld hozzá fél citromnak a héját. Egy elektromos mixerrel keverd simára.

6. Add a felvert tojásfehérjéket a mascarponés krémhez, és óvatos mozdulatokkal keverd össze.

7. Mártsd bele a babapiskótákat a cukorszirupba, és rakd ki velük a tál alját.

8. A babapiskótára jön egy réteg citromos krém.

9. Majd még egy réteg cukorszirupba mártott babapiskóta.

10. Végül a maradék citromos mascarponés krém.

11. A citromos tiramisu tetejét szórd meg reszelt citromhéjjal, és tedd a hűtőbe legalább 1 órára.

Citromos tiramisu tojás nélkül

Ha tojás nélkül szeretnéd készíteni a citromos tiramisut, akkor a 3 db tojást cseréld le 3 dl habtejszínre. A tejszínből verjél habot.

A mascarponét keverd simára a cukorral, citromlével, citromhéjjal, majd lazítsd fel a tejszínhabbal.

Ezzel a tojásmentes krémmel készítsd el a citromos tiramisut.