Tiramisut nem csak kávéval lehet készíteni, hanem gyümölcsökkel is, mint például a citromos tiramisu. A nyári melegben igazán hűsítő ez a savanykás desszert, amit a limoncello tesz még különlegesebbé.
Az eredeti citromos tiramisu tojással készül, de készítheted tojás nélkül is, a tojásmentes változat részletes leírást a recept alján találod.
Citromos tiramisu hozzávalók:
25 x 19 cm-es tálhoz
- 350 g babapiskóta
- 500 g mascarpone
- 3 db tojás
- 2 citrom
- 180 g kristálycukor
- 60 ml limoncello
- 250 ml víz
Citromos tiramisu elkészítése:
1 Először a citrom szirupot kell elkészíteni, amibe a babapiskótákat kell majd bemártani. Tegyél 250 ml meleg vizet egy lábosba, adj hozzá 60 g cukrot és a limoncellot, és addig keverd, míg a cukor fel nem olvad.
2. Válaszd szét a tojásokat.
3. A tojásfehérjéből verj kemény habot.
4. Add a tojássárgájákhoz a maradék 120 g cukrot és keverd habosra.
5. Add a tojássárgás masszához a mascarponét, 2 db citrom levét, és reszeld hozzá fél citromnak a héját. Egy elektromos mixerrel keverd simára.
6. Add a felvert tojásfehérjéket a mascarponés krémhez, és óvatos mozdulatokkal keverd össze.
7. Mártsd bele a babapiskótákat a cukorszirupba, és rakd ki velük a tál alját.
8. A babapiskótára jön egy réteg citromos krém.
9. Majd még egy réteg cukorszirupba mártott babapiskóta.
10. Végül a maradék citromos mascarponés krém.
11. A citromos tiramisu tetejét szórd meg reszelt citromhéjjal, és tedd a hűtőbe legalább 1 órára.
Citromos tiramisu tojás nélkül
Ha tojás nélkül szeretnéd készíteni a citromos tiramisut, akkor a 3 db tojást cseréld le 3 dl habtejszínre. A tejszínből verjél habot.
A mascarponét keverd simára a cukorral, citromlével, citromhéjjal, majd lazítsd fel a tejszínhabbal.
Ezzel a tojásmentes krémmel készítsd el a citromos tiramisut.