Az olasz konyháról a legtöbb embernek valószínű a pizza és a pasta jut először eszébe, pedig az olasz desszertek, édességek is nagyon finomak és változatosak. Íme egy rövid bemutató a legkedveltebb olasz desszertekről.
Olasz desszertek
Panna Cotta
A panna cotta szó szerint főzött tejszínt jelent. Gyakorlatilag egy pudingról van szó, amit tányéron vagy pohárdesszertként is szoktak felszolgálni. A panna cotta Piemont régióból származik, és az eredeti recept szerint csak vaníliával ízesítették, de ma már vannak fahéjas, csokis, citromos egyéb ízesítésű panna cották is. A panna cottát általában friss gyümölcsökkel, gyümölcsszósszal, karamellel, mogyoróval tálalják. Panna cotta receptért kattints a linkre!
Profiterol
A profiterol Magyarországon is népszerű, már boltokban is lehet kapni készen, ami persze nyomába sem ér a házi verziónak. Ropogós égetett tészta gömböket (ugyanaz, mint a képviselőfánk tésztája) megtöltenek tejszínnel, krémekkel, fagylalttal, és leöntik valamilyen szósszal, általában csokoládé öntettel.
Torta Caprese
Torta caprese azt jelenti Capri szigetéről származó torta. Egy lisztmentes csokitortáról van szó, ami mandulából, csokoládéból és vajból készül. A legenda szerint véletlenül született ez a recept, a cukrász elfelejtett lisztet rakni a tortába.
Granita
A granita Szicíliából származik, jégkásához hasonló hideg desszert.
Gelato
Gelato, azaz az olasz fagyi méltán világhírű. Az olasz fagylalt jellegzetessége, hogy kevesebb zsírt és levegőt tartalmaz, mint más típusú fagylaltok, és több ízesítőt, ezért olyan intenzív az íze és krémes az állaga.
Cannoli
A cannoli Szicíliából származik, ropogós, olajban sült ostyát töltenek meg ricottával és cukorral, kandírozott gyümölcsökkel, csokoládéval ízesítik.
Bomboloni
Bomboloni az olaszok fánkja amit általában lekvárral, krémekkel, csokoládéval töltenek meg.
Torrone
A torrone egy nugát, amit mézből, cukorból, tojásfehérjéből és magvakból készítenek. Spanyolországban is népszerű, ott turrónnak hívják.
Biscotti / Cantucci
Magvakkal készült kétszersült, nagyon ropogós keksz, amit általában borba szoktak mártogatni.
Zeppole
A zeppole egy dél-olasz édesség, amit általában március 19-én a San Guiseppe ünnepekor készítenek. Kerek az alakja, a közepe lyukas, ahova krémet szoktak tölteni. Készülhet sütőben, vagy olajban sütve.
Panettone
A panettone egy Magyarországon is közkedvelt olasz desszert. Gyümölcskenyér, sok aszalt gyümölccsel, de már olyan verziókat is készítenek, amikor krémekkel töltik meg, karácsonykor és húsvétkor szokták készíteni. Milánóból származik.
Pandoro
Pan d’oro, azaz “arany kenyér” Veronából származik. Jellegzetes nyolcágú formában sütik ezt a kelt tésztát, általában karácsonykor és újévkor készítik, és vaníliás cukorral megszórva tálalják.
Sfogliatella
Leveles tésztából készült kagyló alakú sütemény. Kívül ropogós, belül krémes töltelékkel, ami általában édes, ízesített ricotta.
Torta della Nonna
Azaz a nagyi tortája. Vajas tészta, citromos vanília krémmel, és fenyőmaggal.
Di fugzu from Pistoia, Italia – torta della nonnaUploaded by Diádoco, CC BY 2.0, Collegamento
Tiramisu
A tiramisut valószínű senkinek nem kell bemutatni, hiszen ez az olasz desszert meghódította az egész világot. Finom, krémes, könnyen és sütés nélkül elkészíthető, mi kell több egy isteni desszerthez? Tiramisu recepteket a linkre kattintva találsz.
Neked melyik olasz desszert a kedvenced?
Maximum 3-at választhatsz.