A Natural Machines, egy spanyolországi székhelyű, élelmiszeripari 3D nyomtatási technológiát fejlesztő cég kinyomtatta a világ legjobb tiramisujának másolatát.
A szív alakú desszert első helyezést ért el a tavalyi Tiramisu Világkupán (TWC), és most a cég saját fejlesztésű Foodini additív gyártási rendszerének segítségével hűen reprodukálták is ezt.
A Natural Machines szoros együttműködésben Stefano Serafini olasz cukrászmesterrel, aki megnyerte a versenyt, azt állítja, hogy a 3D nyomtatott változat pontosan olyan, mint a hagyományos módon előállított tiramisu.
Az új gyártási módszer megalkotásához a Natural Machines-nak és Serafini séfnek számos kísérletet kellett elvégeznie ahhoz, hogy a 3D nyomtatott tiramisu másolata valósággá váljon. Több különböző receptet próbáltak ki és teszteltek, mind különféle keverékkel és textúrákkal.
Végül a csapat megállapodott egy speciálisan 3D nyomtatható receptben, amelyet maga a séf fejlesztett ki, és amely egy újonnan kifejlesztett krémet is tartalmazott.
Francesco Redi, a Tiramisù-világbajnokság alapítója úgy véli, hogy a 3D nyomtatásnak egyedülálló helye van a kulináris világban: “Azt teszi lehetővé, hogy a Föld bármely pontján elkészíthetsz egy adott receptet”.