Tiramisu és a kávé

tiramisu és a kávé

A tiramisu egy olasz desszert, mi mással készíthetnénk, mint minőségi olasz Lavazza kávéval. Az autentikus olasz ízvilág, amit egy igazi tiramisu (tirami sù) megkíván.

A presszókávé és a kakaó a két koffeintartalmú összetevő a tiramisuban, nyilván minél jobb minőséget használunk belőlük, annál eredetibb ízt kapunk. Miért a Lavazza? Eláruljuk.

A legtöbb olasz csak “Mr Espresso” néven emlegette Emilio Lavazzát, aki a világ egyik legnagyobb pörkölőjévé tette a Lavazzát. Jelenleg is az olasz kávépiac nagy részét uralják, jellemzi őket a tradíció és a modernitás. Ezen a szinten a tökéletes minőség már nem is kérdés és az sem, hogy egy olasz süteményben lehet -e másnak helye.

A Lavazza kávén a szinte harapható crema mélyíti a sütemény ízét. A crema a kávé tetején lévő krémes réteg, ami a frissen lefőzött eszpresszó felszínén látszik. A frissen pörkölt kávé tele van szén-dioxiddal, ami az ízeket és az aromákat tovább fokozza. Ha megkóstoljuk érezni fogjuk, hogy édes a crema, mert a magas hőmérséklet a kávéban lévő természetes cukrok karamellizálásával megédesíti azt, emellett magába foglalja a kávé teljes aromáját. Ugye már Te is érzed, hogy ez milyen tökéletes lesz a süteménybe?

Ha a tiramisu készítéséhez crema felszínű Lavazza kávét szeretnénk, nem csak a tökéletes minőségű kávéra, hanem egy ahhoz megfelelő kávéfőzőre is szükségünk lesz. Hiszen a kávébabok minősége mellett megfelelő vízhőmérséklet és víznyomás is kell. A kotyogós kávéfőző, bár nagyon autentikus, erre nem alkalmas.

A tiramisu elkészítése előtt főzzük le az eszpresszót, majd hűtsük ki. Ebbe a lehűlt kávéba áztassuk be a piskótákat, hogy átjárhassa őket a friss, cremával dús aroma.

Az elkészült édesség mellé miért is ne innánk egy igazi Lavazza kávét, hogy az olasz aroma még jobban átjárhassa minden ízlelőbimbónkat. Megduplázhatjuk vele a sütemény által termelődött boldogsághormont, ugyanis a kávé antioxidáns tartalma is kiváltja ezt a hatást.

Sőt! A kávé még a diéta alatti bűnbeesést is csökkentheti, hiszen a sütemény magas kalóriatartalma mellé elfogyasztva külön jót tesz anyagcseregyorsító és zsírsav oxidációt fokozó hatása. Nassolunk, de a kávéval mégis hozzájárulunk a súlyvesztéshez. Kell még több érv a Lavazza mellett?