Anger Zsolt színművész, a Konyhanőkök VIP korábbi döntőse narancsos tiramisu tortát készített a Főmenü című műsorban. A narancsos ízvilágot kandírozott narancshéj és narancslikőr biztosítja. Zsolt a tiramisu krémjét tojással készíti, de hőkezeli mind a sárgáját, mind a fehérjét.
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 3 + 3 evőkanál cukor
- 50 dkg mascarpone
- 2 csomag, 2×20 dkg babapiskóta
- 1 db vaníliarúd
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 1 db narancs
- 1 dl narancslikőr
- 2 dl espresso kávé
Tetejére:
- 2 evőkanál kávépor
- 4 evőkanál kakaópor
Narancsos tiramisu torta Anger Zsolttól
1 A kandírozott narancshéjhoz öntsd hozzá a narancslikőrt. Ha gyerekbaráttá szeretnéd tenni a receptet, akkor egy tűzálló tálban legyen a likőrős kandírozott narancshéj, amit gyújts meg. Így az alkohol el fog párologni.
2. Válaszd szét a tojásokat.
3. A tojások sárgáját hőkezelni kell, ezért egy olyan tálba rakd, amit majd gőz felé tudsz rakni. A tojássárgákhoz adjál 3 evőkanál cukrot, és egy habverővel keverd el.
4. Tedd a cukros tojást gőz fölé, és folyamatosan keverve hőkezeld.
5. Adj a tojáshoz egy vanília rúd kikapart magjait.
6. Egy másik kis lábosban cukorszirupot kell főzni. Tegyél bele 3 evőkanál cukrot és két evőkanál forró vizet. Kezdd el alacsony lángon melegíteni. Ha felforrt, és a cukor teljesen elolvadt, akkor jó.
7. A tojásfehérjékhez adjál egy csipet sót, és robotgéppel kezdj el habot verni belőle.
8. Ahogy vered a habot, nagyon vékony sugárban adagold hozzá a cukorszirupot.
9. Reszelj a fehérjébe egy narancsnak a héját.
10. Közben a tojássárgájás keverék már langyosra hűlt, keverd hozzá a mascarponét.
11. Utána keverd hozzá óvatosan a tojásfehérje habot, vigyázz, hogy ne törjön össze a hab.
12. A tiramisu krémet tedd a hűtőbe.
13. A kávéba önts egy keveset a kandírozott narancs levéből.
14. Mártsd a babapiskótákat a kávéba, és rakj ki vele egy kapcsos tortaforma alját.
15. A tortaformán körbe rakj egy „transzfer fóliát”, amit a cukrászok is szoktak használni, amivel a tortaszeleteket elválasztják. Így majd szépen ki lehet szedni a formából a tiramisut.
16. Az első réteg babapiskótára jön egy adag tiramisu krém.
17. Jön egy újabb réteg kávéba mártott babapiskóta.
18. A második babapiskóta réteget szórd meg kandírozott narancshéjjal.
19. Jön a maradék tiramisu krém.
20. Keverd össze a kávéport a kakóporral, és szitáld a narancsos tiramisu torta tetejére.
21. Tedd a tiramisu tortát a hűtőbe legalább 6 órára, de a legjobb egy egész éjszakára.
22. Tálalás előtt szórd meg a tetejét kávés kakaóporral.
23. Szedd le a kapcsos tortaforma szélét, és távolítsd el a fóliát.
24. Szeleteled fel a narancsos tiramisu tortát, és zsebeld be a bókokat.