Tiramisu jelentése, tiramisu eredete

tiramisu jelentése, tiramisu eredete

A tiramisut szinte mindenki ismeri, és imádja, de mit is jelent a tiramisu, és honnan származik ez az isteni desszert?

Tiramisu jelentése

A tiramisu egy olasz desszert, kávéba áztatott babapiskótát édes mascarpone krémmel rétegeznek, és a tetejét kakaóporral szórják meg.

A tiramisu olaszul helyesen írva “tiramisù” valójában három szó összetételéből keletkezett:

tira – tirare ige felszólító módja, magyarul azt jelenti, hogy húzni

me – engem

sù – fel

A tiramisù kifejezés azt jelenti, hogy “dobj fel!” Ez a tiramisùban lévő kávé és kakaó koffeintartalmára és annak energetizáló hatására utal.

Tiramisu eredete

Honnan is származik valójában a tiramisu? Erre a kérdésre nehéz pontos választ adni, mert több legenda is létezik a tiramisu eredetéről.

Az egyik elmélet szerint a ma ismert tiramisu elődjét Cosimo de Medici toszkán nagyherceg tiszteletére alkották meg sienai cukrászok a XVII. században. A nagyhercegnek nagyon ízlett a desszert, a receptet magával vitte Firenzébe, és innen terjedt tovább. A sienaiak a mai napig meg vannak arról győződve, hogy a tiramisu csak is az ő városukból származhat.

Egy másik elmélet szerint az első tiramisu egy bordélyházban készült Trevisoban. Azért kínálták meg a vendégeket ezzel az afrodiziákumnak minősülő desszerttel, hogy ha az urak hazatérnek a feleségükhöz a bordélyházban történt látogatás után, megfelelően formában legyenek.

Harmadik elmélet szerint az első tiramisut Roberto Linguanotto cukrász készítette az Alle Beccherie étteremben, őt tartják a modern tiramisu 60-as évekbeli feltalálójának.

Bármi is legyen a tiramisu valódi eredete, az biztos, hogy egy olyan desszertet sikerült megalkotni, ami már meghódította nem csak Olaszországot, de az egész világot is, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2017 óta minden év március 21-én, a tavasz első napján van a tiramisu világnapja.

Hogy hogyan készül az eredeti tiramisu?

Kattints a linkre a tiramisu eredeti receptjéért!