Tiramisu jelentése, tiramisu eredete

tiramisu jelentése, tiramisu eredete

A tiramisut szinte mindenki ismeri, és imádja, de mit is jelent a tiramisu, és honnan származik ez az isteni desszert?

Tiramisu jelentése

A tiramisu egy olasz desszert, kávéba áztatott babapiskótát édes mascarpone krémmel rétegeznek, és a tetejét kakaóporral szórják meg.

A tiramisu olaszul helyesen írva “tiramisù” valójában három szó összetételéből keletkezett:

tira – tirare ige felszólító módja, magyarul azt jelenti, hogy húzni

me – engem

sù – fel

A tiramisù kifejezés azt jelenti, hogy “dobj fel!” Ez a tiramisùban lévő kávé és kakaó koffeintartalmára és annak energetizáló hatására utal.

Tiramisu eredete

Honnan is származik valójában a tiramisu? Erre a kérdésre nehéz pontos választ adni, mert több legenda is létezik a tiramisu eredetéről.

Az egyik elmélet szerint a ma ismert tiramisu elődjét Cosimo de Medici toszkán nagyherceg tiszteletére alkották meg sienai cukrászok a XVII. században. A nagyhercegnek nagyon ízlett a desszert, a receptet magával vitte Firenzébe, és innen terjedt tovább. A sienaiak a mai napig meg vannak arról győződve, hogy a tiramisu csak is az ő városukból származhat.

Egy másik elmélet szerint az első tiramisu egy bordélyházban készült Trevisoban. Azért kínálták meg a vendégeket ezzel az afrodiziákumnak minősülő desszerttel, hogy ha az urak hazatérnek a feleségükhöz a bordélyházban történt látogatás után, megfelelően formában legyenek.

Harmadik elmélet szerint az első tiramisut Roberto Linguanotto cukrász készítette az Alle Beccherie étteremben, őt tartják a modern tiramisu 60-as évekbeli feltalálójának.

Bármi is legyen a tiramisu valódi eredete, az biztos, hogy egy olyan desszertet sikerült megalkotni, ami már meghódította nem csak Olaszországot, de az egész világot is! Kattints a linkre a tiramisu eredeti receptjéért!